گلخانه ها شرایطی را ایجاد میکنند که بتوانیم محصولاتی را که در فصل خاصی رشد میکنند، در تمام فصول سال داشته باشیم. تجهیزات مختلفی در گلخانه مورد استفاده قرار میگیرند تا گلخانه دار بتواند این شرایط را که برای هر محصول متفاوت است، در حد مطلوب خود نگه دارد. سیستم های گرمایشی و سرمایشی متفاوتی برای کنترل اقلیم محیط داخل گلخانه ها مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله این سیستم های سرمایشی می توان به سیستم مه پاش یا میست سیستمی اشاره کرد. وظیفه ی خنک کردن سالن های گلخانه در هر متراژی را توسط فرآیند تبخیرو مه، بدون ریزش قطرات آب بر روی گیاهان انجام می دهد. در فضاهای باز و بسته مورد استفاد قرار میگیرد.
مکانیسم سیستم مه پاش
رطوبت هوا بر میزان تبخیر و تعرق از سطوح برگ تاثیر میگذارد. تعادل بین رطوبت و تعرق برای تکثیر گیاه نیاز است. در اطراف گیاهانی که تراکم بالایی دارند، رطوبت زیاد است. اگر محیط رشد هم اشباع باشد احتمال بروز مشکلات بیماری های قارچی به وجود می آید. و زمان هایی که دمای گلخانه بالا است و دمای گیاه بالا می رود، گیاه نمی تواند رطوبت مورد نیاز خود را جذب کند.
وظیفه ی دستگاه مه پاش یا فوگر در فضاهای بسته ای مانند گلخانه ها، افزایش رطوبت در تابستاناست. در زمستان نیز برای جلوگیری از خشک شدن هوا است. سیستم مه پاش به این صورت است که آب را به قطرات خیلی ریز تبدیل میکند. این قطرات تا قبل از رسیدن به سطح گیاه تبخیر می شوند و به گیاهان نمیرسند. بنابراین بدون خیس شدن گیاهان یا بستر گلخانه، گرمای گلخانه را جذب و باعث خنک شدن گلخانه می شوند. یک نکته حائز اهیمت است که هر چه قطرات آب ریزتر باشد سرعت تبخیر بیشتر و بازدهی سیستم بالاتر خواهد بود.
سیستم مه پاش علاوه بر افزایش رطوبت و خنک کردن محیط برای مقابله با حشرات موذی و گرد و غبار و همینطور جلوگیری از بیماری های گیاهی در گلخانه استفاده می شود. تبدیل کردن آب به قطرات خیلی ریز و به صورت مه باعث می شود این قطرات به مدت طولانی در هوا معلق باشند. در نتیجه با جذب حرارت محیط تبخیر شوند و به بستر نرسند، زیرا وجود آب روی خاک یا گیاهان مانع ایجاد میعان می شود.
برای سیستم های مه پاش خود حتما از فیلتر استفاده کنید. نازل های مورد استفاده بسیار ریز می باشند و کوچکترین ذرات در آب باعث گرفتگی این نازل ها می شوند. میتوانید از سیستم مه پاش به عنوان یک سیستم سم پاشی نیز استفاده کنید. در صورت انجام این کار در هزینه تولید محصولات صرفه جویی بزرگی خواهید کرد.
اجزای سیستم فوگر
مهم ترین جزء یک سیستم مه پاش گلخانه ای است. جریان آب موجود در مخزن، آب را با اعمال فشار بسیار به درون شیلنگ مه پاش هدایت میکند.
پمپ آب با اندازه یک اینچ برای افزایش فشار آب استفاده میشود.
شیلنگ مه پاش جهت هدایت آب استفاده میشود.
فیلتر آب و هوزینگ جهت تصفیه آب وروی به سیستم است.
نازل مه پاش وظیفه تبدل آب با فشار بالا به ذرات بسیار کوچک در حد و اندازه میکرون را دارد.
پایه نازل و اتصالات مه پاش وظیفه نصب نازل بر روی شیلنگ را بر عهده دارند.
سیستم ضد چکه برای جلوگیری از هدر رفت آب و چکه کردن سیستم مه پاش در فواصل بین خاموشی و روشنی استفاده میشود.
تابلو برق که حاوی سیستم کنترل و زمان بندی مراحل کار سیستم مه پاش است که با توجه به شرایط گلخانه طراحی و نصب میشود.
نصب فوگر
با توجه به فضا و محیط های مختلف گلخانه ای، نصب و راه اندازی سیستم های فوگر متفاوت میباشد. طراحان با در نظر گرفتن تمامی شرایط برای شما تعیین میکنند.
سیستم مه پاش را می توان به روشهای زیر کنترل کرد
- استفاده از زمان سنج؛ به این صورت که سیستم مه پاش در زمان خاصی که برای آن برنامه ریزی کرده ایم کار کند.
- استفاده از رطوبت سنج: این سنسور ها، به صورت لحظه ای رطوبت را به گلخانه دار نشان می دهند. هر زمان که رطوبت برای کشت گلخانه نرمال نبود، گلخانه دار میبیند. و با استفاده از سیستم فوگر رطوبت را به حد نرمال خود می رساند. سنسور های دما و رطوبت آیسی من با دقت اندازه گیری 0.04 درصد، جهت استفاده در سالن های بسته تولید می شوند.
برای آشنایی بیشتر درمورد سنسور های دما و رطوبت آیسی من روی لینک بزنید.
پیشنهاد آیسی من برای کنترل بهتر سیستم های مه پاش
استفاده از سنسور های زمان سنج ساده ترین کاری است که می توانید برای سیستم های مه پاش خود در گلخانه انجام دهید. در این روش میزان رطوبت گلخانه اصلا مورد توجه نیست. فقط به صورت برنامه ریزی شده مه پاش ها روشن و خاموش می شوند و این روش برای گلخانه ها اصلا مناسب نیست.
میزان رطوبت در گلخانه ها بسیار مهم است. با توجه به نوع گیاهی که میخواهید درگلخانه کشت کنید باید رطوبت را در بازه ی مخصوصی نگه دارید. برای اینکه بدانید میزان دقیق رطوبت گلخانه شما چقدر است نیاز به سنسور های رطوبت سنج دارید. این ابزار های دقیق به صورت لحظه ای و 24 ساعته رطوبت گلخانه شما را اندازه گیری میکنند.
کنترل گلخانه به صورت شبانه روز برای یک نفر میسر نیست. باید به صورت شیفتی افرادی گلخانه شما را تحت کنترل داشته باشند. سیستم کنترل هوشمند گلخانه آیسی من این نیروی انسانی و خطا های انسانی که ممکن است برای گلخانه شما پیش بیاید را به صفر می رساند. اتوماسیون گلخانه با استفاده از سنسور ها، دما و رطوبت محیط گلخانه را اندازه گیری میکند. با توجه به برنامه ی کشت گلخانه و تجهیزاتی که وجود دارد، رطوبت گلخانه شما را در بازه ی مطلوب مناسب کشت نگه میدارد. دیگر نیازی به بودن تمام وقت شما در گلخانه نیست و میتوانید از راه دور با استفاده از گوشی های هوشمند درجریان گلخانه خود باشید.