در بخش اول فن ها در گلخانه و کنترل آنها به مسائل پیرامون اهمیت فن ها و کار کرد آنها، خسارات و آسیب هایی که نبود تهویه برای گلخانه و گیاهان به وجود می آورد، دلایلی که تهویه گلخانه را ملزم میکند برای گلخانه دار و همینطور فن های سیرکوله ای که در گلخانه ها استفاده می شود پرداختیم. دانستیم که کنترل کردن اقلیم گلخانه از ضروریات داشتن محصولی سالم و با کیفیت در گلخانه است. و همینطور داشتن تهویه مناسب در گلخانه در مناسب بودن دما و رطوبت محیط و مطلوب بودن اندازه ی گاز های مناسب رشد گیاهان در گلخانه کمک شایانی دارد. در این مقاله که در ادامه ی فن های گلخانه است به معرفی فن های اگزاست مورد استفاده در گلخانه ها می پردازیم.
فن اگزاست
فن اگزاست یا مکنده، با ایجاد اختلاف فشار بین داخل گلخانه و دنیای بیرون کار می کند، هوای گرم و کهنه ی داخل گلخانه را می مکد و به بیرون هدایت میکند. این فن به تنهایی کار نمیکند و در ارتباط با سیستم های ورودی هوا هست. همانطور که هوای گرم از طریق فن اگزاست از گلخانه خارج می شود، فشار منفی داخل خانه، هوای جدید را از طریق ورودی های هوای سمت مخالف سازه به داخل می کشد. فن های اگزاست در کاهش رطوبت نیز فوق العاده هستند. دریچه های گلخانه و پد های سلولزی دو نمونه از ورودی های هوا هستند. فن های 140 باید رو به روی پدهای سلولزی قرار بگیرند. اگر سالن شما فاقد پدهای سلولزی باشد، فن ها رو به روی دریچه های هوا قرار میگیرند.
اگزاست فن ها خود به سه دسته : سقفی، اکسیال و یوتیلیتی تقسیم می شوند. با توجه به محیط مورد نیاز می توان از هر کدام که مناسب تر است استفاده نمود. همانند فن سیرکوله از جنس فلز ضد زنگ می باشند. فن اگزاست در ابعاد80، 100 ، 120 و 140 موجود می باشد که قوی ترین و پر کاربرد ترین آنها فن اگزاست 140 است.
بر روی این دستگاه دمپر کرکرهای وجود دارد. هدف از نصب این دمپر ها آن است که با شروع به کار و پایان کار فنها، باز و بسته شوند. مزیت و فایدۀ این کار آن است که مسیر عبور جریان هوای گرم یا سرد، ریزگردها و یا حشرات مسدود میشود.
سرویس فن ها
جهت طولانی کردن بازده و عمر هواکش ها، سرویس فن ها باید بطور منظم انجام شود. این سرویس شامل تمیز کردن تیغه ها، از بین بردن چمن یا علف های هرز در مقابل کرکره ها و تنظیم کمربندهای فن است. کرکره های کثیف که کاملاً باز نمی شوند، جریان هوا را کاهش می دهند و باعث کاهش شدید راندمان تهویه هوا می شوند. اگر این کرکره ها هنگام خاموش شدن فن محکم بسته نشوند، با اجازه دادن به نفوذ سرما در هوای بیرون، میزان گرم کردن در زمستان را نیز به میزان قابل توجهی کاهش می دهند.
دو نمونه از انواع فن اگزاست گلخانه ای
- فن های اگزاست 140 با قطر پروانه 120 سانتی متر و 6 پره از جنس ورقه استیل با ضخامت 1.5 میلی متر در ابعاد 140*140*45 سانتی متر هستند. فن 140 دقیقا رو به روی سیستم پد سلولزی موجود در محیط قرار میگیرد.
- فن های SP با قطر پروانه 80 سانتی متر یک اگزاست فن ( مکنده هوا ) هستند. فن های SP فاقد بدنه و اتاقک بوده ولی دمپردار می باشند. و در مقابل گرد و غبار و رطوبت و فشاری معادل سه نیوتن بر متر مربع مقاومت خوبی دارند. این فن به صورت سه فاز با ولتاژ کاری حداقل 380V است که با اتصال به اینورتر یه شما عزیزان این امکان را می دهد که تنظیماتی از قبیل کنترل دور، فرکانس کاری، زمان راه اندازی خودکار، تنظیم سرعت و … را انجام دهید.
محل قراردادن هواکش های گلخانه ای
وزیدن باد در خروجی فن ها باعث کاهش ظرفیت و کاهش نرخ تهویه می شود. در صورت امکان فن ها را در سمت غیر بادگیر ساختمان قرار دهید. اگزاست فن ها و ورودی هوا با یکدیگر کار میکنند تا هوا را به بیرون از سالن هدایت کنند. اگزاست فن در یک طرف سالن قرار می گیرد و با خارج کردن هوا، یک فشار منفی ایجاد میکند. ورودی هوا در انتهای دیگر سالن قرار می گیرد و اجازه می دهد که هوای تازه وارد سالن شود. از آنجا که رفته رفته هوای در حال جریان گرم می شود، نرخ جریان باید کافی باشد تا این دما را در حالت متعادل نگه دارد. اگزاست فن ها و ورودی های هوا باعث می شوند تا اکسیژن از گلخانه خارج شود و در مقابل دی اکسید کربن (CO2) وارد شود.
نحوه نصب هواکش روی دیوار
محل نصب هواکش ها روی دیوار باید تا اندازه ای بزرگتر از سایز خود هواکش باشد. به صورت مربع شکل و دارای سطح صاف به ابعاد حدود 1420*1420 میلی متر برای هواکش 140 باشد. توجه کنید که موتور فن در قسمت بالای فن قرار میگیرد. و قسمت جلوی هواکش حدود 160 میلی متر بیرون از سطح دیوار و هیچ فشاری روی هواکش ها نباید باشد و توری هواکش با دیوار در یک راستا قرار بگیرد. برای پر کردن شکافی که مابین هواکش ها و دیوار وجود دارد از فوم یا درزگیرهای پلاستیکی استفاده کنید. و برای اینکه هواکش تحت فشار نباشد سعی کنید در دو مرحله شکاف را پر نمایید.
از مشکلات فن های اگزاست در حین کار در گلخانه
- میزان هوا دهی کافی نیست؛ سه دلیل دارد؛. موتور در جهت مخالف می چرخد. یا اینکه تسمه آنقدر محکم نیست و سرعت چرخش هواکش را کاهش می دهد. هواکش جریان هوا را مسدود کرده یا اینکه دمپر خراب شده است. برای حل کردن این موضوع جای دو هواکش را عوض کنید یا تسمه سفت کن و دمپر را بررسی کنید.
- الکتروموتور با صدا کار می کند؛ برق دو فاز شده است که در این صورت برق را قطع و مدار را بررسی و در صورت نیاز تعمیر نمایید.
- الکتروموتور کار نمی کند؛ یا برق ورودی قطع شده یا موتور سوخته است.
- لرزش شدید است؛ دلایل مختلفی دارد. دستگاه درست نصب نشده باشد. پره ها تغییر شکل داده باشند. تسمه استاندارد نبوده و از حالت خود خارج شده است.
- جریان برق بیش از حد است یا دمای آن بسیار بالا است. ؛ ولتاژ موتور پایین یا برق دو فاز باشد. تسمه بسیار محکم است ( بیشتر هم تسمه های نو این مشکل را دارند ). آب در موتور نفوذ کرده است. بعد از گذشت مدتی کوتاه از راه اندازی موتور با گذشت 20 دقیقه جریان برق برآورد شده 3 آمپر است که در این حالت مدت زمان کار موتور را تا یک ساعت افزایش دهید و آن را مجددا چک کنید.
- دمپر به خوبی کار نمی کند: امکان دارد فنر دمپر خراب شده باشد. تغییر شکل دمپر و بیرون زدگی صفحه خارجی گالوانیزه و غیر هم سطح بودن نصب، سیستم گریز از مرکز و قطعات پلاستیکی در هر دو طرف دمپر صدمه دیده است، صفحه های کناری در جای مناسبی نصب نشده است. نیاز به تنظیم دستی یا تعویض و نصب مجدد دارند.
کنترل فن های گلخانه ای
تا اینجای مقاله با انواع فن های گلخانه ای و ضرورت استفاده از آنها برای کنترل اقلیم داخل گلخانه و جلوگیری از خسارات رایج گلخانه ای آشنا شدید. فن های گلخانه ای در طول شبانه روز با توجه به میزان دما، رطوبت، نور و … در زمان های خاصی که این فاکتور ها از حد مطلوب و مناسب خود خارج شوند روشن می شوند. اگر گلخانه دار در جریان میزان دقیق اقلیم گلخانه ی خود نباشد و تجهیزات گلخانه به موقع به کمک گلخانه دار نیایند، خسارات جبران ناپذیری به سازه و کشت گلخانه وارد می شود. استفاده از تکنولوژی روز دنیا این امکان را به گلخانه دار می دهد که دیگر نگرانی ای بابت این موضوع نداشته باشد. و با خیال راحت در منزل یا هر مکان دیگری بتواند گلخانه ی خود را مدیریت کند.
سنسور هایی که در گلخانه ها نصب می شوند وظیفه ی تشخیص 24 ساعته میزان دما و رطوب، نور، دی اکسید کربن و غیره را در گلخانه ی شما برعهده دارند و مجهز بودن گلخانه شما به سیستم اتوماسیون این مدیریت را به حد اعلای خود می رساند. اتوماسیون یا سیستم کنترل هوشمند گلخانه بدون نیاز به نیروی انسانی اقلیم گلخانه شما را با تشخیص به موقع زمان و مقدار روشن و خاموش بودن فن ها کنترل میکند. سیستم هوشمند گلخانه با کنترل فن ها علاوه بر اینکه از بروز خسارت به گلخانه شما جلوگیری می کند، با کنترل کارکردن به موقع فن ها، در کمتر مصرف شدن برق هم نیز بسیار موثر است.
می توانید اطلاعات لازم جهت سنسور ها و دستگاه کنترل اقلیم گلخانه را در سایت icman.ir.shop مطالعه کنید. و یا با شماره های 09176179188 و 09176179588 تماس بگیرید.